Geschiedenis

Feel the Briezz.

De voorbije tien jaar is de inclusiegedachte in de gehandicapten-wereld en in de zorg aan een zeer sterke opmars bezig. Getuige hiervan zijn de vele internationale en nationale initiatieven en evenementen, bv. de Special Olympics op wereldniveau en op Belgisch niveau, Rock for Specials naast Rock Werchter, het Europees Songfestival voor personen met een handicap in Graz, Oostenrijk 2005 en in Lousã, Portugal in 2007 enz.

Deze evenementen kennen een groeiende belangstelling, hebben een enorme uitstraling en zijn, zeker als signaal, een belangrijke hefboom tot integratie en inclusie van de gehandicapte medemens.

Het GielsBos, erkend en gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap voor de residentiële zorg van thans 279 ernstig en diep verstandelijk en meervoudig gehandicapte personen, heeft reeds vele jaren een gespecialiseerde dienst die zich richt op de stimulatie van de creatief-muzikale talenten van zijn bewoners.

Uit deze werking ontstond Peter Otten en Co, een groep muzikanten, bewoners van Het GielsBos. Ze werden pas echt een muziekband toen ze in 2005 België vertegenwoordigden op het Europees Songfestival in Oostenrijk, nadat ze de Belgische preselecties hadden gewonnen. Ze behaalden er een eervolle tweede plaats met het nummer Maak muziek uit je hart.

Hierna stond het verhaal niet stil en verschillende optredens volgden. Uiteindelijk rijpte het idee om een nieuwe, originele en unieke muziekgroep op te richten voor personen met een handicap. Het bijzondere van deze muziekgroep is dat ze hun eigen muziek en teksten maken en zelfstandig spelen via een unieke methode. Er spelen dus geen personen zonder handicap mee.

Zo ontstond Briezz, een groep van zes muzikanten, personen met een matig tot ernstige verstandelijke handicap maar met muzikaal potentieel. Het GielsBos is de initiatiefnemer van deze muziekgroep, maar de muzikanten wonen verspreid over de provincie Antwerpen en over verschillende voorzieningen. Hun ouders en/of de voorziening waar zij verblijven faciliteren en ondersteunen hun deelname aan de groep.

Briezz legt een mooie link met het First European Color Orchestra (FECO), het Europese orkest voor personen met een handicap en zal in dit orkest de Belgische vertegenwoordiger zijn tijdens repetities die plaatshebben in verschillende Europese landen. (Zie http://fecobelgium.blogspot.com/ ).

 

Toekomst

... en toekomst

Briezz is een bakermat voor muzikanten. Dankzij de unieke methode kunnen andere muzikanten, personen met of zonder handicap, gemakkelijk en snel aansluiten om samen muziek te spelen.

Briezz kan in een latere fase uitgebreid worden met nog meer muzikanten die een handicap hebben en musiceren (eventueel ook personen met een ernstige verstandelijke handicap en met een zeker muzikaal niveau).

Briezz kan een voorbeeldfunctie hebben door, via optredens, een aantal speciale muzikale technieken beschikbaar te maken voor iedereen die werkt met personen met een handicap en muziek.

Briezz staat ervoor open om diverse projecten met anderen uit te werken (bv. samenwerking met een theatergroep). Briezz zal dus in staat zijn om deel te nemen aan verschillende ‘crossoverprojecten’. Deze nieuwe tendens vindt aansluiting bij de inclusiegedachte.

Storting of giften aan Briezz B.M. - Looiend 73 2470 Retie
Rek.nr. BE37 973006915528